Sömn påverkar oss mer än vad du tror


Att sova ut är extremt viktigt, detta märker jag  mycket under mina dieter. Sömnen är något som vi bör prioritera och självklart förstår jag att ex småbarns föräldrar inte har denna möjlighet. Men om ni någon dag i veckan har möjlighet så är verkligen mitt råd till att tillåta er själva att sova en extra timme.

Om vi inte får den sömnen som vi behöver så slutar det med en stressad och orolig kropp. Vi behöver rutin och sömnen är något vi måste prioritera. I bland känns det som att sömn är det sista vi prioriterar i vardagen även fast vi vet hur viktig den är.

Varför skall vi sova? 

När vi sover så återhämtar vi oss och i en stressad vardag som vi lever i så måste kroppen/Hjärnan få en chans till att slappna av. Sömn behövs för att kroppen skall återhämtas och byggas upp. Vi frisätter även viktiga hormoner i kroppen under sömnen som ex kortisol,Tillväxthormon,Könshormon. Så mycket av din uppbyggnad sker i sömnen. Så om du tränar mycket behöver du också lägga in en planerad sömn.

Om du inte sover så kommer det påverka dig mer än du tror. Sover du dåligt så är bara några tecken ex:

  1. Försämrat immunförsvar
  2. Viktuppgång
  3. Lätt irriterad
  4. Din energi och livsglädje försvinner mer och mer
  5. Ökad risk för stress,depression, ångest men även utbrändhet
  6. Även försämrad muskeltillväxt.

Har ni då svårt för att sova så är ett tips att göra någon typ av fysisk aktivitet så kroppen är trött mot kvällen, De är skillnad på att vara trött i hjärnan och kropp. Sedan så är det också viktigt att ni stänger av störande moment som kan väcka er under natten ( Telefon), släpp alla tänkar kring “måsten” , undvik gärna koffein/PWO sent mot kvällen. Sedan skulle jag vilja säga att ha en bra kosthållning är A och O  för det vi äter påverkar oss i allt vi gör. Det är i kosten du får i dig alla vitaminer samt mineraler som såklart påverkar dig.

Börja utvärdera sömnen 

Skall jag vara ärligt så sover jag som en stock. Speciellt på diet! Jag sover hela natten och vaknar sällan, men jag äter bra mat, aktiverar mig under dagen och vid 22:00 är jag relativt trött. Jag är jätte glad för att jag har en bra sömn. Men hade jag inte haft en bra sömn så hade aldrig min kropp tillåtit mig att träna som jag gör med denna utveckling. Om du står still i träningen och kanske inte bygger den muskelmassan du vill, eller går upp i vikt? Se över din sömn under 7 dagar så du ser om sömnen kan vara en orsak till detta?

Jag är väldigt konsekvent med mina rutiner på diet, jag kör alltid min morogncardio men det finns också tillfällen då jag väljer att avvika och istället prioritera sömnen. Skall jag upp extra tidigt för jobb eller något annat projekt så händer det ( hänt 2 ggr på 16 veckor) att jag prioriterar sömnen istället för att gå upp och köra morgoncardio. För att jag skall få min utveckling så prioriterar jag sömnen till 100%. Det är viktigt för att jag skall funka både mentalt men också fysiskt. Prioritera Sömnen och har ni en dag i veckan ni kan sova ut så gör detta. Ni kommer vakna piggare, utvilade och återhämtade.

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

15 − 4 =